torstai 5. heinäkuuta 2012

Värikoodi keltainen


Tällä kampanjalla on mielestäni kiva idea... Mutta. Eikös jo perusoletus ole, ettei vieraita koiria lähestytä ilman lupaa? Etenkin remmissä oltaessa.

Tästä tulikin mieleen, että miksi koiraa ylipäätään pitäisi saada lähestyä - ihmisen tai toisen koiran- ilman, että kysytään lupa. Tuon pikkuisen kanssa kaupungilla on tullut törmättyä tähän hiukan jopa ärsyttävään ilmiöön, jossa ihmiset tulevat pentua rapsuttamaan ihan yhtäkkiä sanaakaan sanomatta. Useimmin näitä tampioita, kuin asiallisesti ensin minua lähestyneitä ihmisiä, jotka ymmärtävät eron koiranpennun ja pehmolelun välillä. Röyhkein tapaus taisi olla lähijunassa yksi päivä; Viva nukkui jaloissani ja joku junasta nouseva ihminen änkesi itsensä siihen rapsuttamaan Vivaa minua edes vilkaisematta. Viva oli siis jalkojeni ja penkin välissä pienessä tilassa. Nukkumassa. Pikkuinen tietysti heräsi ja oli hämillään, ei onneksi tuntunut säikähtävän, mutta joku arempi pentu varmasti olisi. Oma virhe, selailin puhelinta, enkä tajunnut tilannetta ennen kuin oli liian myöhäistä. Nykyään olen paljon tarkempana kaupungilla Vivan kanssa liikkuessani. Ihmiskontaktit ovat kyllä pennulle hyvästä, mutta ei niin, että se yllätetään yhtäkkisesti kesken unien, kävelyn tai asioiden tutkimisen. Koitan muutenkin aina sanoa pentua tervehtimään tuleville ihmisille, että saa rapsuttaa, mutta vain jos pentu tulee itse luokse tutustumaan.

Lenkillä tähän törmää myös jatkuvasti. Koira päästetään luokse mitään sanomatta. Toistaiseksi on onneksi aina ehditty huudahtaa, että pennulla ei ole vielä saanut rokotuksia, älä päästä nuuhkimaan. Mielestäni koirat eivät tervehdi silloin, kun ne ovat hihnassa. Vapaana asia erikseen. Ehkä meille tulee remmiin keltainen rusetti muistuttamaan muita perus lenkkikäyttäytymisestä.

Ei kommentteja: