maanantai 14. lokakuuta 2013

Paimenkoirat paimentaa

Tänään (sunnuntaina) käytiin tyttöjen kanssa valkkariyhdistyksen järjestämässä paimennustreenissä. Olen odottanut koko vuoden, että pääsen Vivan kanssa lajia kokeilemaan ja olin treeneistä todella innoissani. Tarra on jo onneksi sen ikäinen (7kk), että sen pystyi ottamaan mukaan.

Valkkareita oli paikalla yhteensä 8kpl, joista suurin osa oli käynyt aiemmin kokeilemassa paimennusta, mutta jollain toisella tilalla eli kaikki olivat nyt ensimmäistä kertaa Primal Sense Farmilla. Tilat olivat hienot ja aitauksia oli kaksi vierekkäin, eli aina kaksi koiraa pääsi kerralla lampaille. Koska kaikki koirat olivat hyvin aloittelijatasolla niin kaikki menivät aitaukseen liinan kanssa. Käskyjä opetettiin kolme, "aja", "rauhassa" ja "tauko" (tai omat vastaavat). "Aja"-käsky sanottiin koiran katseen lukkiutuessa lampaisiin ja sen pyrkiessä selvästi niitä kohti, "rauhassa"-sanaa käytettiin yllättäen koiran rauhoittamiseen, ei niiden lampaiden perässä kuitenkaan saisi ihan hullulla raivolla mennä. Viimeinen käsky merkkasi koiralle pientä taukoa, joita pidettiin oman vuoron sisällä aika usein, jotta koirat eivät pääsisi väsymään liian aikaisin tai käymään liian kierroksilla. Kaikki koirat kävivät lampailla kaksi kertaa.

Tarra oli todella iso yllätys. Se oli ryhmän rauhallisin, mutta silti nuoresta iästään huolimatta paimensi paikoitellen todella hyvin. Lampaiden papanat olivat Tarran mielestä hyvin mielenkiintoisia pikku herkkuja ja välillä ne voittivat lampaat mielenkiinnon kohteena :)... Kurssin vetäjä kuitenkin kertoi, että nuoren koiran kanssa on parempi aloittaa, mutta sen kanssa voi kestää useampi kerta ennen kuin varsinainen "herääminen" lampaille tapahtuu. Hän kehui lisäksi Tarraa vuolaasti ja sanoi haluavansa ehdottomasti nähdä meidät uudestaan, sillä Tarralla oli kuulemma hyvin paljon potentiaalia. Tarran kanssa täytyy ehdottomasti mennä vielä uudelleen, sillä uskon että ensi kerralla on jo paljon enemmän intoa mukana. Kuitenkin jo nyt, etenkin jälkimmäisellä kerralla isommalla laidunpuoliskolla, Tarralla oli todella hyviä pätkiä ja selvästi kiinnostusta lampaisiin.

Viva oli taas ihan Tarran vastakohta. Se kiinnostui lampaista välittömästi ja syttyi hommaan ihan täysillä. Sillä tosin taisi vilkkua ennemminkin paistinkuvat silmissä, sellaisella intensiviteetillä se pyrki lampaiden luo.... Kurssin vetäjä kehui Vivaa kuitenkin ja sanoi sillä olevan hyvä into lajia kohtaan, intoa on kuulemma helpompi hillitä kuin tapausta, jolla ei ole ollenkaan kiinnostusta lampaille. Vivakin toimi paremmin isolla laidunpuoliskolla, jossa sillä oli muutama hyvä, rauhallinen pätkä innokasta paimennusta.

Kaikenkaikkiaan kokemus oli todella mielenkiintoinen, oli kiva nähdä miten ei-niin-perinteinen-paimenkoirarotu toimi lampailla ja erityisen hienoa seurata miten hyvin omat koirat siellä toimivat. Tulemme aivan varmasti käymään paimentamassa uudestaan, toivottavasti vielä tämän vuoden puolella :) .

Päivältä tuli niin paljon kivoja kuvia, että pakko pitää ne pieninä, ettei postaus veny ihan mahdottomaksi. Kuvat saa kuitenkin isoiksi klikkaamalla :)

Paikka oli aikas hieno :)

Tarra 7kk

Tarra


Tarra


Viva

Viva

Viva

Viva

Tarra

Tarra
 


 
Tarra

Tarra

Viva


Viva

Viva

Viva

Viva

Viva


(Viva)


2 kommenttia:

Oona kirjoitti...

Kiva kuulla, että tytöillä sujui paimennus!
Upea paikka oli juu, ja kivoja kuvia sait otettua. :)

LauraM kirjoitti...

Kiitos! :)